Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

JOM BUAT BISKUT RAYA



Mini Almond Blackcurrant Muffin



Bahan-bahan ( 30 biji )

  • 130gram mentega
  • 100gram gula kastor
  • 1/2 sudu kecil esen vanilla
  • 2 biji telur
  • 2 sudu besar susu segar
  • 4 sudu besar yogurt blueberry
  • 250gram tepung naik sendiri
  • 1½ sudu kecil baking powder
  • 25gram badam cincang
  • 30gram blackcurrant

Cara-cara

  1. Ayak tepung bersama baking powder. Kemudian, masukkan badam cincang.
  2. Pukul mentega, gula kastor dan esen vanilla. Masukkan telur. Pukul lagi.
  3. Masukkan pula tepung tadi.
  4. Satukan susu, yoghurt & blackcurrant. Campurkan ke dalam adunan tadi. Kacau sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan muffin ke dalam acuan mini. Taburkan sedikit badam di atasnya.
  6. Bakar pada suhu 150C selama 20 minit.

Biskut Chocolate-Chips

Bahan-bahan ( 150 Biji & more )

  • 8 ozs butter
  • 5 ozs castor sugar
  • 1/2 sudu teh bicarbonate of soda
  • 1 sudu teh cream of tartar
  • sedikit garam
  • 1 cawan Milo
  • 10 ozs tepung self-raising
  • 6ozs Hershey's semi-sweet mini chocolate -chips
  • 1 sudu teh vanilla essence
  • 1 biji kuning telur

Cara-cara

  1. Pukul mentega, gula, garam, vanilla, cream of tartar dan bicarbonate of soda sehingga sebati.
  2. Masukkan Milo, telur dan chocolate chips. Kacau hingga rata.
  3. Masukkan tepung self-raising. Bentuk mengikut citarasa anda.
  4. Bakar pada suhu 150C selama 20 minit atau sehingga biskut keperang-perangan.

No comments: