JOM BUAT BISKUT RAYA
Mini Almond Blackcurrant Muffin
Bahan-bahan ( 30 biji )
- 130gram mentega
- 100gram gula kastor
- 1/2 sudu kecil esen vanilla
- 2 biji telur
- 2 sudu besar susu segar
- 4 sudu besar yogurt blueberry
- 250gram tepung naik sendiri
- 1½ sudu kecil baking powder
- 25gram badam cincang
- 30gram blackcurrant
Cara-cara
- Ayak tepung bersama baking powder. Kemudian, masukkan badam cincang.
- Pukul mentega, gula kastor dan esen vanilla. Masukkan telur. Pukul lagi.
- Masukkan pula tepung tadi.
- Satukan susu, yoghurt & blackcurrant. Campurkan ke dalam adunan tadi. Kacau sehingga sebati.
- Tuangkan adunan muffin ke dalam acuan mini. Taburkan sedikit badam di atasnya.
- Bakar pada suhu 150C selama 20 minit.
Biskut Chocolate-Chips
Bahan-bahan ( 150 Biji & more )
- 8 ozs butter
- 5 ozs castor sugar
- 1/2 sudu teh bicarbonate of soda
- 1 sudu teh cream of tartar
- sedikit garam
- 1 cawan Milo
- 10 ozs tepung self-raising
- 6ozs Hershey's semi-sweet mini chocolate -chips
- 1 sudu teh vanilla essence
- 1 biji kuning telur
Cara-cara
- Pukul mentega, gula, garam, vanilla, cream of tartar dan bicarbonate of soda sehingga sebati.
- Masukkan Milo, telur dan chocolate chips. Kacau hingga rata.
- Masukkan tepung self-raising. Bentuk mengikut citarasa anda.
- Bakar pada suhu 150C selama 20 minit atau sehingga biskut keperang-perangan.
No comments:
Post a Comment